top of page

חופש הביטוי

אפרת עזרזר

מבוא

במסגרת לימודי תקשורת בבית ספרי, וכחלק מעבודת הבגרות במגמה המעשית נתבקשנו לערוך עבודת חקר בנושא הקבוצתי שבחרנו, מחאת הנכים.

 

עבודתי עוסקת בנושא חופש הביטוי. המחקר שלי הולך לעסוק בשאלות הבאות:

"מהו הגבול של החופש לחירות?" , "מתי המחאה היא לגיטימית ומתי הופכת לוונדליזם של ממש?"

 

מחאת הנכים החלה בשל דרישתם להעלות את קצבאותיהם.

על מנת להשיג את מבוקשם הנכים מוחים, תוך הפגנות הומות אדם, שהעיקרית בהם מרוכזת בכבישים ובכך הם דואגים לחסימת התנועה.                                                                                                                     

הדבר מעורר בעייתיות ציבורית רבה בקרב נהגי ישראל, ותושבי הערים, שכן המחאות הללו משבשות את שגרת יומם.

 

כתלמידת תקשורת, אני שואפת להציג את הדעות השונות בחברה בנוגע לסוגייה הבעייתית, ולבסוף להסיק את המסקנות הנכונות.

 

בשל היכרות מעמיקה עם בעלי מוגבלויות שונות, אך גם בתור נהגת חדשה שיודעת כמה חסימת כבישים יכולה לשבש לו"ז של כל אחד ואחת מאיתנו אשמח להציג את ההשקפות השונות בחברה.

טור אישי

במהלך פרויקט הגמר שלי עם קבוצתי בנושא מחאת הנכים ובזכויות המגיעות להם, בחרתי לחקור את נושא נגישות נכים במקומות ציבוריים ובמערכת החינוך.

הבעיה היא שאין מקומות נגישים לנכים במרחב הציבורי. מבנים ושירותים רבים לא נגישים לנכים.

 

כולנו יודעים מיהו נכה. נכה הוא אדם עם מוגבלות: פיזית, נפשית ושכלית. ישנו ויכוח כיצד אנשים בעלי מוגבלויות מסתדרים במקומות ציבוריים, ובעיקר במדינת ישראל.

 

ראשית, ישנו חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות נחקק בשנת 1998 והוא אומר שחובה להנגיש כל מקום שפתוח לציבור כמו משרדי ממשלה, מקומות בילוי ופנאי, מבני חינוך, בתי מלון- לאנשים עם כל סוגי המוגבלות. לדעתי, חוק זה הוא חשוב ביותר כיוון שהוא מאפשר לנכים נגישות במקומות ציבוריים. החוק הזה חייב להיעקף בקפידה כיוון שאם הוא לא- הנכים יפגעו מכך קשות כיוון שלא יוכלו ליהנות ממקומות ציבוריים.

 

בנוסף, יש שני עקרונות של הנגישות. העיקרון הראשון הוא עקרון ההכלה שאומר שאנשים עם מוגבלות הם חלק בלתי נפרד מהחברה ומהציבור הרחב ולכן הם שווי זכויות להשתלב. העיקרון השני הוא עקרון הרצף שאומר שאדם עם מוגבלות יוכל להגיע לכל מקום ולקבל את אותו שירות כמו כל אדם אחר. בישראל חיים כיום מאות אלפי אנשים עם מוגבלות מכל סוג שהיא והשתלבותם בחברה היא מרכיב חשוב בדרכם לשוויון. אך אחת הבעיות העיקריות העומדות בפניהם היא שמבנים ושירותים רבים אינם נגישים להם. לדעתי, ישנה חשיבות מאוד גדולה לשילוב הנכים בחברה. נכה הוא כמו כל אדם אחר, לכן יש להנגיש אליהם מקומות ציבוריים כדי שייהנו מהם כמו כל אזרח אחר.

כיוון שכמות הנכים בישראל היא גדולה יש לעשות מאמצים לשינוי היחס כלפיהם בחברה וביניהם הנגשת מקומות ציבוריים. אני חושבת שכאשר כל המקומות הציבוריים יונגשו לנכים יהיה בחברה יותר סובלנות וקבלת האחר.

 

לסיכום, לפתירת הבעיה הזו קודם כל צריך להתחיל לאכוף את החוק שאומר להנגיש מקומות ציבוריים. מוסדות ציבוריים ומוסדות מדינה חייבם להיות נגישים. בנוסף, על המדינה לסבסד הנגשת מקומות פרטים, להעלות את המודעות של הנגשת מקומות והכי חשוב הוא לחנך את ילדי ישראל לסובלנות והכלה של האחר.

סקירה ספרותית

כפי שצוין בעמוד הקודם, המאמר הבא הולך לעסוק בשאלה: "מהו הגבול של החופש לחירות?"

"מתי המחאה היא לגיטימית ומתי הופכת לוונדליזם של ממש?"

ראשית נקדים ונסביר באופן כללי על מחאת הנכים הספציפית, שהחלה בקיץ 2017 וממשיכה עד כה, (נכון ל -23.01.18). הסיבה העיקרית למחאה היא בתחום הכלכלי, ישנה דרישה מצד הנכים להעלות את קצבאותיהם.

 

על מנת להשיג את מבוקשם הנכים מוחים, תוך הפגנות הומות אדם, שהעיקרית בהם מרוכזת בכבישים ובכך הם גורמים לחסימת התנועה, ופקקי תנועה רבים בכבישים במהלך שעות היום. 

כידוע, אחת הדרכים הבולטות להביע מחאה פוליטית היא הפגנה, תהלוכה או משמרת מחאה.

זהו אמצעי להשפיע על מדיניות, ולכן הוא משמש בצורה מובהקת של השתתפות פוליטית.   

סוג זה של השתתפות יתרונו גם בפשטותו: הוא מאפשר לקבוצות אנשים שאין להם גישה לאמצעי התקשורת ולמקבלי ההחלטות לקחת חלק פעיל בעיצוב סדר היום הציבורי ולהשמיע את דברם בדרך ישירה שאינה מצריכה מימון או תכנון ארוך טווח. (מנגנון פיקחו בלתי פורמלי- מסוג דעת קהל). ההגנה על זכות ההפגנה חשובה במיוחד כשמדובר בקבוצות מיעוט ובקבוצות מוחלשות.  למשל הנכים, כפי שמתואר במקרה שלנו. קבוצות אלו סובלות בדרך כלל מהשפעה פוליטית קטנה ומהעדר נגישות למוקדי כוח, ולכן זירת הביטוי הציבורית היא המקום העיקרי שבהן הן יכולות להשמיע את עמדותיהן, למחות ולהשפיע.

יתרונה הפוליטי של התאספות טמון גם בעצם גיבושה של סולידריות בין אנשים בעלי דעה משותפת.              

הזכות להפגין קשורה בשתי זכויות יסוד המוקנות, בחקיקה או בפסיקה, לכל אזרח במדינה דמוקרטית: חופש הביטוי והזכות להתאסף.                                                                   בית המשפט העליון קבע במספר רב של פסקי דין, כי זכות ההפגנה היא "מזכויות היסוד של האדם בישראל". היא מוכרת, בצד חופש הביטוי או מכוחו, כשייכת לאותן חירויות המעצבות את אופיו של המשטר בישראל כמשטר דמוקרטי.      

הפגנה על רקע פוליטי או חברתי מוגנת גם כזכות חוקתית, כחלק בלתי נפרד מכבוד האדם המוגן בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, התשנ"ב-1992.  על כן, מאחר ויש לנכים את הזכות מבחינה חוקתית משפטית,  ומבחינה מוסרית, עולה השאלה מדוע בוחרת התקשורת לצייר את מחאת הנכים – מחאה של אנשים עניים,  שכמעט כולם מרותקים לכיסאות גלגלים – כמחאה אלימה? מדוע בוחרים גופי התקשורת להמעיט בסיקור אחד המאבקים הצודקים ביותר המתנהלים כיום – וגם כאשר הם עושים זאת, להציב אותו בדרגת עדיפות משנית לסיקור סלבריטאים, למשל? אמנם, ככל זכות יסוד, גם זכות ההפגנה אינה זכות מוחלטת, ובנסיבות מסוימות אפשר להגבילה. אולם, בשל מעמדה הרם וחשיבותה של הזכות להפגין, נקבע בשורה ארוכה של פסקי דין, כי אפשר להגבילה רק במקרים חריגים. מדוע מחאת הנכים הינה מחאה שיש להגבילה? שאלה נוספת שהיא בעצם סובבת את כלל עניין המחאה, מה דינה של הפגנה המכוונת להתקיים בדרך ראשית ולהפריע לתנועה? בישראל נקבע העיקרון המוזכר לעיל כי רק אם מוכחת ודאות קרובה לפגיעה בביטחון הציבור תיאסר הפגנה באזור זה הידוע כמקום מועד לפורענות. באשר להפרעות תנועה, נקבע כי דרכים ורחובות מיועדים לא רק לתנועה אלא גם למפגש ולהחלפת דעות, כל שכן לקיום אספות ותהלוכות.

 

דיון ומסקנות

בפרק זה אציג את המסקנות אלהם הגעתי במהלך העבודה ולאחר עשיית המחקר שלי, כתיבת סקירת הספרות, מאמר העמדה ויצירת הכתבה. בעבודתי אני עוסקת בנושא מחאת הנכים, כשאני מתמקדת בחופש הביטוי ובזכותם של הנכים למחות מתוקף החוק.

 

מחאת הנכים החלה בשל דרישתם להעלות את קצבאותיהם.

על מנת להשיג את מבוקשם הנכים מוחים, תוך הפגנות הומות אדם, שהעיקרית בהם מרוכזת בכבישים ובכך הם דואגים לחסימת התנועה. הדבר מעורר בעייתיות ציבורית רבה בקרב נהגי ישראל, ותושבי הערים, שכן המחאות הללו משבשות את שגרת יומם. לאחר קריאה של כתבות, טורי דעה והיבטים שונים של החברה בנוגע לסוגייה הנ"ל. הגעתי למסקנה כי אכן סיבת המחאה מוצדקת והגיונית, אך הדרך להשגת המטרה שגוייה. המוחים תוך כדי המחאה דורכים על זכויות של אזרחים רבים, ופוגעים בהם.

 

בדרך לפתרון של בעיית קצבאות הנכים, יוצרים בעיות חדשות. שיבושי הדרכים, עיכובים שונים ברחבי הארץ בתחומים שונים. גם אם רוצים למחות בצורת הפגנה, שזוהי צורת מחאה לגיטימית מבחינת החוק וגם מבחינה מוסרית. יש למחות במיקומים שונים, שלא יפריעו לשאר הציבור.

 

כתלמידת כיתה י"ב, נערה צעירה שרק בתחילת דרכה. אני מאמינה שניתן לפתור את הבעיה בדרכים שונות, ומבלי לפגוע באחרים. כגון פנייה אל גורמי התקשורת שיסקרו את התופעה, בצורה שתבטיח פרסום ותודעה מירבית, או אף פגישות עם בכירים על מנת לקדם מו"מ שונים. אולי אני תמימה ואופטימית , בצורה שמתאימה לבת 18, אבל הצעירים הם העתיד. ואני מאמינה שאפשר לצעוד אל עבר העתיד בצורה שתהיה נוחה יותר ולא תפגע באחר.

סיכום

במסגרת לימודי תקשורת בבית ספרי, וכחלק מעבודת הבגרות במגמה המעשית נתבקשנו לערוך עבודת חקר בנושא הכללי אקטיביזם חברתי,  ואילו הנושא הקבוצתי שבחרנו, הוא מחאת הנכים.

עבודתי האישית עוסקת בנושא חופש הביטוי. המחקר שלי התעסק בשאלות הבאות:

"מהו הגבול של החופש לחירות?" , "מתי המחאה היא לגיטימית ומתי הופכת לוונדליזם של ממש?"

 

כאמור, לנכים יש את הזכות המלאה למחות, והבסיס למחאתם הוא אכן לגיטימי. לכאורה היה נראה, כי המחאה עצמה גם היא לגיטימית, מאחר ואין שימוש באלימות מילולית כלפי הנהגים, ואו פיזית. אך למרות שאין שימוש באלימות ממשית מתרחשת פגיעה בציבור האזרחים. (פגיעה השונה ממה שהתרגלנו לראות כפגיעה, אך בכל זאת פגיעה). בין אם מדובר בבזבוז זמנם של הנהגים, בזבוז דלק, ועמידה אינה מוצדקת תחת השמש אמנם עם הרכב אך בכל זאת.

 

לכן, מאחר ושתי הדעות שצוינו לעיל הן דעות שאני מחזיקה בתפיסתי ומסכימה עימם. אני חושבת שכל אחד מהצדדים צודק בצורה כזו או אחרת, הנכים רוצים למחות על מנת לקדם את האינטרסים האישיים שלהם, והנהגים רוצים לנסוע ולהגיע ליעדיהם בזמן ללא עיכובים כאלו ואחרים. לכן, כדי לקדם את האינטרס של הנכים ולהגדיל את הקצבאות שניתנות להם מהמדינה, יש לפעול דרך שונה שלא פוגעת באחר.

 

ניתן להסתכל זאת בהיבט נוסף, מחאת הנכים נובעת בשל הרצון שלהם להגדלת הקצבאות מהמדינה. מבחינה חוקית מגיעה להם הקיצבה הזו מאחר והם מוגבלים בתנועתם ולא יכולים לעבוד במרבית העבודות. (גם בשל חוסר הנגשת מקומות העבודה לבעלי מוגבלות, וגם כי העבודה עצמה באופן פיזי לא מתאימה להם), כדי לקבל זאת הם מגבילים תנועה של אדם אחר ופוגעים בחופש התנועה שלו.

 

מכל האמור לעיל, אני חושבת כי ניתן להסיק כי יש למצוא דרך מחאה שונה, או פשוט למחות במקום שלא יפריע לאחרים. בכך כולם יהיו מרוצים.

ביבליוגרפיה

1. איתי פידלמן, ” נגישות מערכת החינוך לתלמידים עם מוגבלות",  הכנסת, נלקח: 23.1.2018

 

http://knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m02290.pdf

2. " המדריך למנגיש המתחיל ", אתר נגישות ישראל, נלקח: 23.1.2018

https://www.aisrael.org/?CategoryID=2829&ArticleID=42742

3. " נגישות במוסדות לימוד ובבתי ספר", אתר מקום נגיש, נלקח: 23.1.2018

 

http://www.makomnagish.info/%D7%A0%D7%92%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%9E%D7%95%D7%A1%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%93-%D7%95%D7%91%D7%91%D7%AA%D7%99-%D7%A1%D7%A4%D7%A8/

 

4. תומר אקסלרוד, " הבעיות והכשלים ביישום חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשמ"ח-1998", נלקח: 23.1.2018

 

http://www.justice.gov.il/Units/NetzivutShivyon/sitedocs/tomer.doc

 

5. the marker, "נכים", נלקח: 23.1.2018

 

 http://cafe.themarker.com/post/517335/

bottom of page