מגמת תקשורת וניו מדיה - אולפנת צביה הרצליה
זכויות הנכים
מה הזכויות שמקבלים הנכים ?
בישראל חיים היום כ- 235,000 אנשים המוכרים ע"י ביטוח לאומי כמוגבלים מבחינה פיזית, שכלית ונפשית. לנכים במדינת ישראל ישנם זכויות רבות אך לא את כל הזכויות הנכים מקבלים בפועל.
הזכות לכבוד ולשוויון היא הזכות שבה בני אדם עם מוגבלות זכאים לקחת חלק פעיל ושווה בחברה ולהשתלב בקהילה בכל תחומי החיים. המדינה מחויבת לענות על צורכיהם המיוחדים, כך שיוכלו לחיות את חייהם בעצמאות מרבית, תוך מיצוי יכולתם.
מימוש זכויות ומתן שירותים לאנשים עם מוגבלות צריכים להיעשות תוך הקפדה על כבודם ועל פרטיותם, במסגרת השירותים הניתנים לכלל הציבור.
עם זאת, הזכות להגנה מפני פגיעה היא הזכות שבה בני אדם, שבגלל המוגבלות שלהם לא יכולים לדאוג לעצמם, משום שהם נחשבים ל"חסרי ישע", זכאים להגנה מיוחדת מפני פגיעה בהם. פגיעה בחסרי ישע על ידי מי שאחראי לשלומם (הורים, מטפלים, אפוטרופוס וכדומה) היא עברה חמורה במיוחד. מי שיודע על פגיעה בחסרי ישע חייב לדווח על כך לפקיד סעד או למשטרה. זכות נוספת היא הזכות להתאמת מבני ציבור לאנשים עם מוגבלות שאומרת שמבני ציבור צריכים להיבנות כך שאנשים נכים יוכלו לגשת אליהם ולנוע בהם באופן עצמאי. פירוש הדבר, אפשרות כניסה לבניין, תנועה בתוך הבניין, גישה לשירותים, יכולת שימוש בטלפון ציבורי ומתקנים נוספים, וכן 5% ממקומות החניה של הבניין. בתי אבות, בתי חולים, מוזיאונים ומבני ציבור אחרים חייבים לאפשר גישה מלאה של אנשים נכים לכל חלקי המבנה. כל משרדי הממשלה ומשרדי הרשויות המקומיות, וכל שאר בנייני הציבור כולל בתי ספר חייבים לאפשר גישה לפחות לקומה אחת ולהבטיח לאדם הנכה מימוש מלא ואפקטיבי של זכויותיו וצרכיו. בתי קולנוע חייבים להתקין לפחות מקום אחד לנכים, המאפשר להם ראות טובה.
בנוסף, ישנה הזכות להקלות במיסוי, אנשים נכים זכאים גם להטבות או להקלות מיוחדות הקשורות באופי מוגבלותם, כגון הנחה בארנונה, במס רכוש על מכשור מיוחד, באגרת טלוויזיה ורדיו וכדומה. לנכים זכות נוספת שהיא הזכות לחינוך אשר מאפשרת לילדים עם מוגבלות שכלית זכאות לחינוך לפי צורכיהם, חינוך מיוחד.
בנושא התחבורה, ישנם הזכויות תחבורה ציבורית נגישה שהיא מאפשרת לבעלי מוגבלות זכאות לשירותי תחבורה ציבורית מתאימים לצורכיהם, שיפעלו בתדירות סבירה. עיקרון זה חל על אוטובוסים עירוניים, רכבות, מטוסים ואניות. כך, בתהליך הדרגתי נכנסים לשימוש קרונות רכבת, תחנות אוטובוס ואוטובוסים אשר מאפשרים נגישות לאנשים בכיסאות גלגלים. גם הזכות לתנועה עצמית וחניה שהיא, רשויות מקומיות חייבות לדאוג לכך שמדרכות, מעברי חציה וצמתים יהיו נגישים ועבירים לכיסא גלגלים. אנשים נכים, שרופא מוסמך אישר כי ניידותם מוגבלת וכי יש להם צורך חיוני ברכב, זכאים לשאת על רכבם תג נכה. רכב בעל תג נכה רשאי לחנות במקום האסור לחניה. זאת בתנאי שלא היה מקום חניה מתאים בקרבת מקום, ובתנאי שהמכונית החונה אינה מסכנת עוברי דרך, ואינה גורמת להפרעה ממשית לתנועה.
זכות נוספת היא הזכות- קצבת נכות שקצבת נכות היא קצבה חודשית בשיעור של 25% מהשכר הממוצע במשק. אפשר לקבל את מלוא הקצבה או חלק ממנה, לפי דרגת אי-הכושר-להשתכר. נכים שנקבע להם שיעור אי-כושר-להשתכר של 75%, יקבלו קצבה מלאה. אם יש להם קרובים התלויים בהם – בן/בת זוג או ילדים – יקבלו בגינם תוספת לכך. עם זאת, עקרת בית נכה אינה זכאית לתוספת תלויים בעבור בן זוגה. מי שנקבעה להם דרגה נמוכה מ-75% של אי-כושר-להשתכר יקבלו קצבה חלקית.
בנוסף ישנם הזכות לדיור, הזכות להינשא, התאמת מבחנים לילדים וזכויות בהליך פלילי.
אנו קוראות לכלל האזרחים לפעול למען הנכים. לא נחים למען הנכים! אומנם לנכים יש זכויות רבות אך הן לא כולם ממומשות ולכן הנכים לא מקבלים את כל מה שמגיע להם. בעזרתכם נוכל לשנות את היחס כלפי הנכים ואת המצב הקיים. כך נוכל ליצור חברה ישראלית סובלנית אשר מקבלת את השונה, חברה מאוחדת וחזקה. אנו בתור בנות נוער רואות את עצמינו בעלות השפעה על דור העתיד- אנחנו.