מגמת תקשורת וניו מדיה - אולפנת צביה הרצליה
הזכות לשוויון
שני סויסה
מבוא
במסגרת פרויקט הגמר שלי בתקשורת, אני וקבוצתי בחרנו לעסוק בנושא שיש לעורר עליו שיח ציבורי נרחב והוא מצב הנכים בישראל.
בעבודתי האישית בחרתי להתמקד בתחום של מתן שוויון זכויות לנכים ובמיוחד בתעשייה הישראלית.
האם נכים ואזרחים בעלי מוגבלות בישראל מקבלים את סל הזכויות כמו כל אזרח אחר או שלא?
נכון לשנת 2017, בישראל קיימים כ 1.4 מיליון אזרחים בעלי מוגבלות המהווים כ 17% מכלל האוכלוסייה.
אנשים עם מוגבלות עובדים פחות, משכילים פחות, מרוויחים שכר נמוך יותר ומתקשים יותר לכסות את הוצאותיהם החודשיות. אנשים עם מוגבלות מדווחים לעיתים קרובות יותר על תחושת בדידות ועל היעדר חברים, ולשיעור גבוה יותר מהם אין על מי לסמוך בשעת מצוקה. אף כי לאורך השנים חל שיפור בחלק מן המדדים, הפערים עדיין גדולים מאוד.
לתפיסתנו, הגורם המרכזי לפערים אלה הוא חסמים חברתיים ואפליה מובנית אשר מונעים מאנשים עם מוגבלות להשתתף השתתפות מלאה ופעילה בחיי היום-יום ולממש את הפוטנציאל האנושי הטמון בהם. אנשים עם מוגבלות עדיין מוצאים עצמם בשולי החברה, הם נתקלים בהיעדר נגישות וחווים שירותים שלעיתים אינם מספקים. לכן נמנע מהם לעיתים קרובות לרכוש השכלה, להשתלב בשוק התעסוקה ולהיות חלק אינטגרלי מן החברה. פערים אלה פועלים באופן מצטבר, הואיל ואי-רכישת השכלה משליכה על ההשתלבות בשוק התעסוקה ועל רמות ההכנסה. ים עדיין גדולים מאוד.
כתלמידה שמודעת לשיח הציבורי בחברה הישראלית, אני נחשפת לכך שלצערנו הנכים במדינת ישראל לא מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם כמו לכל אזרח רגיל ולכן מצאתי לנכון להתמקד בנושא זה.
טור אישי
במסגרת עבודת הגמר שלי בתקשורת לבגרות, אני וחברותי נתבקשנו לערוך מחקר על הנושא שבו בחרנו לעסוק שהוא זכויות הנכים.
עבודתי האישית עוסקת במתן שוויון זכויות לנכים, שכידוע כיום הם לא מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם מהמדינה ומתקיימים מאבקים רבים נגד כך. לפי דעתי, יש לפקח על הנעשה ולדאוג שיתקיים שוויון זכויות.
מתן שוויון זכויות לנכים מתבטא במגוון נרחב של נושאים החל מחניית נכים,נגישות למקומות ציבוריים, הזכויות לנכי צה"ל, שוויון זכויות בנושא התעסוקה שלהם במקומות עבודה וכו'...
כאשר נפגעת הזכות לשוויון אצל הנכה, זה גורם להשפעה משמעותית על חייו האישיים והמקצועיים ולחברה "הרגילה" אין מספיק מודעות. כך למשל בתחום התעסוקה, כאשר אדם עובד בחברה תעשייתית הוא מקבל את השכר הנקבע לו מראש ואין לו מגבלה של להגיע כל בוקר לעבודה לעומת אדם נכה שלא תמיד מודע לכל הזכויות המגיעות לו כמו במשכרות שמקבל שמגיעות לו נקודות זיכוי מביטוח לאומי, מתן ימי מחלה נוספים וכו', ועל המעסיק לדאוג שיקבל זאת. כשמתרחש מצב זה והנכה לא מקבל את מה שמגיע לו, היכולת הכלכלית שלו מוגבלת ולאט לאט בלי שהחברה תשים לב הוא יכול להיכנס למעגל העוני במהירות.
לפי דעתי יש להעלות את הנושא על סדר היום ע"י מחאה ברשתות החברתיות ולהגיע עם הזכות לשוויון לכמה שיתר אנשים בכמה שפחות זמן. ככל שבמחאה ישתתפו גם אנשים ללא בעלי מוגבלות, כך המודעות בחברה הישראלית לכך תגדל והמחאה תצליח!
לסיכום, אני חושבת שאם כל אחד מאיתנו יעשה צעד קטן ויתרום את חלקו למאבק מתן שוויון זכויות לנכים הצדק יעשה והם יקבלו את כל הזכויות המגיעות להם.
סקירה ספרותית
איך החברה רואה את הנכים?
היות שהחברה נוטה להסתיר בעלי נכויות ברשות הפרט ולהעלים את קיומם מן החללים הציבוריים, הזירה התקשורתית היא עבור בני-אדם רבים המקום היחיד בו הם יכולים להתבונן בבעלי נכויות ולהתוודע אליהם (Thomson, 2001). העלמה זו מבוצעת הן מבחינה תרבותית והן מבחינה מוחשית: מצד אחד, קיימת מסורת בחברה המודרנית להצניע את בעלי 'הפגמים הלא-אסתטיים' (Wolfson & Norden, 2000). מוסדות שבהם חוסים נכים הוקמו לא רק מסיבות רפואיות, אלא גם כדי למנוע את התערותם בחיי ה'בריאים'. מצד שני, גם אם ירצו לצאת בציבור, רבים מבעלי הנכויות אינם יכולים לעשות כך עקב בעיות של נגישות.
קְלוֹגְסְטוֹן (1994Clogston, ) סיווג את דפוסי הייצוג של נכים לשתי קטגוריות: מסורתית ומתקדמת. הקטגוריה המסורתית מציגה את הנכה כלא-מתפקד מבחינה רפואית. הקטגוריה המתקדמת תופסת את הנכים כמוּנְכֶים על ידי החברה.
התנאים החברתיים המַפְלים מהווים את מקור הבעיה, משום שהם הופכים את בעלי המגבלות הגופניות ל"נכים"; דהיינו- זהו מודל הבנייתי (Kasnitz & Shuttleworth, 2001). חלק הארי של דימויי הנכים נגזר מן המודל הרפואי, הרואה את הנכות כשיבוש – בין הוא מוּלד ובין הוא תוצאה של תאונה מצערת – המחייב טיפול.
הבעיה של בעל הנכות מובְנית ומוצגת כבעיה פרטנית, ולא של החברה המערימה עליו קשיים, בעיקר אי-נגישות ובידוד (Couser, 2001; Karpf, 1997).
הנרטיב המקובל הינו כזה המשרטט את מכלול הבעיות שעימן מתמודדים בעלי נכויות כאילו הן טרגדיות פרטניות.
בבחינה היסטורית על תולדות הייצוג של הנכה נמצא שהאפיון של דמויות נכים הקריב את האנושיות של הגיבורים על מנת להפוך אותם למוסר-השכל: הנכה מוצג או כאיום על מִרקמהּ התקין של החברה או כמושא לרחמים (Snyder & Mitchell, 2001).
בכל מקרה, דימויי הנכים מעוגנים היטב בפרקטיקה התרבותית של תרגום חריגות גופנית לנחיתות חברתית.
בתקשורת הפופולארית כמו-גם באמנויות הקאנוניות נמצא כי התופעה הרווחת ביותר היא המחיקה של הנכות ושל בעליה (Barton, 2001; Mitchell & Snyder, 2000).
אם באופן כללי ניתן להצביע על תהליכי מחיקה מובהקים, הם אינם מושלמים: בעלי-נכויות מדי פעם בפעם מגיחים אל תוך השיח התקשורתי. ייצוגים אלו נעים בין שני קצותיו של הרצף האנושי: מצד אחד, הם פחותי-ערך, קורבנות אומללים או אכזריים; ומצד שני, הם גיבורים נערצים המתמודדים בהצלחה עם המשא שלהם (Oliver, 1990). בספרות (Barton, 2001; Bogdan, Biklen, Shapiro & Spelkoman, 1982; Longmore, 1987; Nelson, 1994, 1996; Wolfson & Norden, 2000) מתוארים מספר דגמים מרכזיים של סטריאוטיפים כדלקמן:
לסיכום ניתן לטעון, כי הדימויים השליליים השונים המוּקְנים לבעלי נכויות מאפשרים לאשש את הנטייה לדחוק אותם אל שוליה של החברה ולא לתת להם ליטול חלק פעיל בעולם ה'נורמלי'. דימויים אלו עוזרים לשעתק את המנגנונים התרבותיים של דחיית הנכים והפיכתם לבני אדם פגומים (Longomre, 1987). מנגנונים אלו מעוגנים בחרדה של הלא-נכים מפני הצפוי להם. הקטגוריה החברתית של "נכה" מייצגת מצב קיומי בלתי רצוי המעורר חרדה ותיעוב.
הנכים בתקשורת-
בעלי הנכויות מבקשים להיכלל בשיח התקשורתי באופן כזה שבו לקותם איננה מהווה שיקול רלוונטי. הלקות איננה אמורה להיות אמתלה להשתתפות במרחב הציבורי, איננה אמורה להשפיע על דרך העיצוב של הנוטלים בו חלק (בין הם נכים בשר-ודם ובין הם דמויות בדיוניות) ואיננה אמורה להוות מוקד לתשומת הלב הציבורית.
הנחקרים מבקשים התייחסות תקשורתית שבה הנכות איננה מוסתרת אך גם איננה מודגשת
. בעל הנכות המצליח המוצג בתקשורת מוצב על כָּן של הערצה בלתי-מסויגת לגבי יכולתו המוכחת בפומבי לנצח. הצלחה משמעה התגברות על המכשולים המונַחים בדרכו של הנכה: הן מכשולים הנובעים מבעיות גופניות ('אובייקטיביות') והן מכשולים הנובעים מיחס חברתי פוגעני ומפלה (למשל, בעיות ארכיטקטוניות של אי-נגישות).
נקודת ציון נוספת לשילוב אנשים עם מוגבלויות בחברה היא פסיקתו של בית המשפט הגבוה לצדק, בתיק בג"ץ 7081/93
כך נכתב בפסק הדין עצמו:" בעבר שררה ההשקפה כי הנכה הוא שונה, ועל-כן יש לטפל בו תוך הפרדה מהחברה (separate but equal). כיום שוררת ההשקפה כי יש לשלב את הנכה בתוך החברה ולהבטיח לו שוויון של הזדמנות (integrated and equal). אכן, הגישה המודרנית הנה כי הפרדה מעמיקה את חוסר השוויון ומנציחה הפליה. הנכה הוא אדם שווה זכויות. אין הוא מצוי מחוץ לחברה או בשוליה. הוא חבר רגיל בחברה שבה הוא חי. מטרת ההסדרים אינה להיטיב עמו בבדידותו, אלא לשלבו - בתוך שימוש לעתים בהעדפה מתקנת - במרקם הרגיל של חיי החבר בתאריך 13.11.1997 מינו שר המשפטים, צחי הנגבי ושר העבודה והרווחה אלי ישי את הוועדה לבדיקת חקיקה מקיפה בנושא זכויות אנשים עם מוגבלות (ועדת כץ). הוועדה ישבה על המדוכה ודנה בהצעות חוק שונות אשר הוצעו בפניה בנושאים שונים: תעסוקה, נגישות,דיור, תרבות ופנאי, חינוך והשכלה, הליכים משפטיים, צרכים מיוחדים, נציבות שיווין זכויות לאנשים עם מוגבלויות.
המסקנה העיקרית היא: "להקים בחוק נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, לקבוע בחוק את תפקידי הנציבות, וביניהם: הכנת כללים ותקנות לאישור השר הנוגע בדבר; הכנת הצעות לתיקוני חוק לאימוץ על ידי הממשלה; פרסום הנחיות; איתור הצרכים המיוחדים של אנשים עם מוגבלות ואיתור הדרכים היעילות ביותר לתת להם מענה הולם, לרבות ייזום, הזמנה ועידוד של מחקרים; הקמת מאגר נתונים הנוגעים לזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות בתחומי החיים השונים; הסברה והפצת מידע בנוגע לזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות; ייעוץ לאנשים עם מוגבלות בדבר זכויותיהם; הגשת דו"ח שנתי על מצב זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות בישראל; חקירת תלונות של אנשים עם מוגבלות וכן ייזום חקירות בדבר פגיעה בזכויותיהם; פישור, בוררות ונקיטת פעולות על מנת להביא ליישוב סכסוכים בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות; סיוע לאנשים עם מוגבלות בהגשת תביעות והגשתן בשם הנציבות. כמו כן קבעה הוועדה כי יש לקבוע הוראות בדבר עצמאות הנציבות, כולל סעיף תקציבי נפרד. לקבוע כי בוועדה המייעצת של הנציבות יהיו חברים אנשים עם מוגבלויות שונות, אנשי מקצוע, משפטנים, ונציגי ציבור, וכי רוב החברים בוועדה יהיו אנשים עם מוגבלות."
הנציבות משמשת כרגולטור לאומי בתחום של אנשים עם מוגבלות תוך עיצוב וקידום מדיניות חברתית הנוגעת להגנה ולקידום זכויותיהם והשתלבותם בחברה.
לאחר מכן נקבע בשנת 1998, חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח, מטרת החוק כפי שנקבע:" חוק זה מטרתו להגן על כבודו וחירותו של אדם עם מוגבלות מטרתו, ולעגן את זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים, וכן לתת מענה הולם לצרכיו המיוחדים באופן שיאפשר לו לחיות את חייו בעצמאות מרבית, בפרטיות ובכבוד, תוך מיצוי מלוא יכולתו." חוק זה היווה פריצת דרך חשובה ביותר בנושא שוויון הנכים בישראל. בעקבות החוק הנ"ל הוקמה :"הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות" אשר יושבת תחת משרד המשפטים.
הוועדה החליטה להתמקד בהמלצות שיביאו ליישום העקרונות הכללים כפי שנקבעו בחוק לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות – המלצות שיביאו לידי שיפור חייהם של המוגבלים, לשיפור תדמיתם בעיני החברה ובעיני עצמם, לצמצום וביטול הדעות הקדומות המופנות כלפי ציבור המוגבלים, לחיזוק מעמדם של הנכים, הוצאתם ממעגל הנזקקות או להביא לידי כך שיהיו נזקקים ותלותיים באחרים ברמה הנמוכה ביותר.
דיון ומסקנות
בפרק זה אעסוק במסקנות שאליהן הגעתי לאחר כתיבת הסקירה הספרותית, מאמר העמדה, כתבה ויצירת הסרטון.
המסקנה העיקרית שאליה הגעתי היא שלא כל נכה בישראל מודע וממש את זכויותיו אבל החברה משתדלת ועושה מאמצים על מנת לספק להם את הנדרש ואת מלא זכויותיהם.
ברוב הפעמים, החברה לא מודעת מספיק לצורכי בעלי המוגבלות אך לאחר שמקבלת משוב היא מנסה ועושה הכל על מנת לתקן ולעזור לנכה. המעסיקים לדוגמה, דואגים ועושים הכל על מנת שבעלי מוגבלות יקבלו את הזכויות המגיעות להם. הם משלמים את את מלוא השכר ודואגים להפעיל את חברת הביטוח שישלמו לו את מה שמגיע לו ובכך מקלים על בעלי המוגבלות בנושא הכספי. המעסיקים מתייחסים במלוא הרגישות לבעלי מוגבלויות בנוגע למתן ומימוש זכויותיהם.
מסקנה נוספת שאליה הגעתי היא שלפעמים מקור הבעיה הוא בחוסר מודעות אצל האוכלוסייה, היא תופסת את בעלי מוגבלויות כלא מתפקדים מבחינה רפואית ובעצם גורמת בצורה אוטומטית להשבתתם באופן מוחלט ורואה את הנכות כשיבוש ומשהו שאינו כשורה.
בנוסף, בית המשפט הגבוה לצדק פסק כי יש לשלב את הנכה בתוך החברה ולהבטיח לו שוויון הזדמנויות. שכן בעבר ההשקפה הייתה שונה והציגה את הנכה ובעלי המוגבלות כשונים ונבדלים מהחברה ואפשר לטפל בו על ידי הפרדתו מהחברה.
סיכום
לסיכום עבודתי בנושא שוויון זכויות לנכים, שבמצבים רבים הנכים לא זוכים לקבל את הזכויות המגיעות להם וכאזרחים במדינה זה פוגע ומונע מהם להשתלב בחברה ולהיות שווים כמו כולם.
לבסוף הגעתי למסקנה חשובה ועיקרית. הכוח לשנות הוא בידיים שלנו, של החברה הישראלית. יש לנו את היכולת להעלות את המודעת בנושא מתן שוויון זכויות לנכים בכל התחומים במדינה בין בתעסוקה ובין במקומות ציבוריים. הדרך להעלאת המודעות היא בעזרת הרשתות החברתיות ולשם כך פתחנו עמוד ברשת חברתית המציג את בעיית הנכים שקיימת בישראל ומופיעים בו סרטונים וכתבות בנושא שלנו.
במבט נוסף, ניתן לראות שכבר קיימת רגישות ומודעות לבעלי מוגבלויות כאלה ואחרים ויש מי שדואג להם כמו מעסיקים, ביטוח לאומי, מס הכנסה ועוד שיקבלו את מלוא זכויותיהם ויצליחו להשתלב בחברה כיום למרות המוגבלות שנכפתה עליהם. אך עדיין למרות זאת חובה עלינו כחברה דמוקרטית ושוויונית לאפשר לנכים ולבעלי מוגבלות להשתלב ולהיות שווים בין כולם וכמו כן רק להמשיך להגביר ולהעלות את המודעות בנוגע לזכויותיהם.
לסיום, ברצוני להוסיף שניתנה לי הזכות לעסוק בנושא הנכים במסגרת עבודת הגמר שלי ושל חברותי וגם אצלי עלתה המודעות לגבי נושא זה והצלחתי להעלות את הנושא גם בקרב הציבור.