top of page

תיק הפקה

שלי שפירא

רפלקציה אישית

תפקידי באתר היה כתבת. התפקיד כולל: כתיבה כתבות טקסט, תחקיר והפקת הכתבות. בנוסף, הייתי שותפה בכל חלקי האתר שביניהם הכנת הסרטים ועריכתם.

 

בבית ספרינו הייתה לנו בחירה בין אומנות לניו מדיה ואני בחרתי להשתתף בהתמחות ניו מדיה כיוון שלדעתי זהו מקצוע בעל השפעה על החברה, כיוון שהמטרה הסופית שלנו כקבוצה היא עשיית שינוי בחברה בעזרת האתר אותו הקמנו. עם זאת, הניו מדיה הוא  עכשווי ונגיש, הרבה אנשים דרך הרשתות החברתיות עושים שינוי בחברה. זהו כלי להשפעה בחברה ולהעברת מסרים.

 

אני רואה באתר דרך להעברת מסר חברתי, במקרה שלנו המסר הוא זכויות הנכים. בחרנו נושא שלדעתנו צריך לעשות בו שינוי בחברה ואנו רואות באתר אמצעי להשגת שינוי זה.

 

האתגר שלי כאשת תקשורת הוא שהאתר יצליח להגיע לאנשים ובאמת לעשות שינוי. הקושי הוא להפוך את האתר לכמה שיותר וויראלי כדי שיותר ויותר אנשים יוכלו לקרוא ולהתרשם. בנוסף, שהאתר יגיע לאנשים הנכונים בחברה בעלי יכולת השפעה במדינה.

 

התחום המועדף עליי ביצירת אתרים הוא כתיבת הכתבות כיוון שלדעתי הכתבות הן חלק מאוד חשוב באתר כיוון ש לא תמיד יש לאנשים זמן וכוח להסתכל על סירטונים או להקשיב לקטע אודיו, לכן דרך כתיבת הכתבות אני מרגישה שאני עושה דבר משמעותי שבעתיד יכולל שינוי בנושא. בנוסף אני נהנית מכתיבה והעברת מסרים ורעיונות בכתב לכן תחום זה מועדף עליי כיוון שאני הכי מחוברת אליו.

 

התמחות זו תרמה לי באופן אישי בכך שכעת אני יודעת לצלם ולערוך סרטונים, להקים אתר ואיך להעביר מסרים בצורה מעניינת שתוכל באמת לגעת באנשים ולגרום להם לעשות שינוי.

תיאור העבודה על הכתבות

על כל כתבה אופן העבודה היה קצת שונה.

זכויות נכים- תחילה היה עלינו לחשוב כיצד נרצה להעביר את המסר בסרטון זה. החלטנו יחד חברות הקבוצה שנעשה סרטון ללא הרבה מלל אך עם מסר ברור. הסרטון פונה לקהל בצורה חיובית והוא קליל לצפיה. את הכתבה הכתובה של נושא זה כתבתי בצורה של פירוט על הזכויות המופיעות בכתבה המצולמת. לסיום כתובה קריאה לכלל האזרחים לפעול למען הנכים.

"תהיה רגיש ותנגיש!"- כתבה זו מצולמת כסרטון עמדה שמסביר בבירור על בעיית נגישות הנכים ופונה בסיומו לפעולה למען הנכים, לחינוך דור העתיד. הכתבה הכתובה היא בעצם מלל הסרטון, משום שזה סרטון עמדה. היא כתובה כך שאם לאנשים אין זמן לראות את הסרטון הם עדיין יוכלו לקבל את המסר תוך כדי קריאת הכתבה.

"לפני עיוור לא תיתן מכשול"- בסרטון זה מצולם ומרואיין הרב ברוך פרייזן. הרב הוא ראש אולפנת צביה הרצליה ועסק' בחינוך שנים רבות. הרב הסביר על יחס התורה וההלכה לנכים. בנוסף, הוא הדגיש כי כל בני האדם נולדו עם מוגבלות כלשהי ולכן צריך להתייחס לכולם כשווים. בחרנו לראיין את הרב כיוון שאנחנו תלמידותיו באולפנת צביה ולכן דעתו וידיעתו חשובה לנו. הכתבה הכתובה עוסקת בדבריו של הרב הנמצאים בסרטון וגם אלו שנחתכו בעריכה. מתוארת הפגישה בין חברות הקבוצה לרב ומתוארת פעילות הרב למען בעלי מוגבלויות באולפנה.

 

"חופש הביטוי או חופש הביזוי?"- בנושא זה בחרנו שלא לעשות סרטון אלא להעלות שיחת אודיו מוקלטת עם איש ציבור, דביר שוורץ מלשכת יושב ראש הכנסת. כיוון שמחאות הן דבר קולני ומאוד ראוותני החלטנו שבנושא זה לא נעשה סרטון אלא רק קטע אודיו כך המסר שלנו, מחאות הן לא דרך לפיתרון יועבר. אנו בעד להשקיט את המחאות ולעבור לפתרונות בדרכי נועם. בחרנו לראיין את דביר שוורץ כיוון שהוא שליח ציבור, המדבר בשם יו"ר הכנסת, דעתו חשובה ובעלת יכולת השפעה גבוהה. הכתבה הכתובה היא סיכום דבריו של דביר שוורץ, והוספת מידע על הנושא.

"האם ישנה מודעות לבעיית חנויות הנכים?"- בסרטון זה אין מלל כלל. הרעיון של הסרטון שלנו הוא השוואה בין סיטואציות בחיי היומיום שלנו בהם אנו נחסמים ע"י דבר חיצוני, לנכה שחניית הנכים המיועדת לא חסומה ע"י רכב ללא תו נכה ובעצם מונעת מן הנכה נגישות למקום חפצו. בעצם אנו גורמות לצופה להזדהות עם מגבלותיו של הנכה שנלקחת ממנו חניית הנכים, לסיטואציות מגבילות מחיי היומיום. הסיטואציות בנויות על קושי מסוים שמונע מאתנו לעשות פעולה. לדוג'- אדם שצריך להוציא דבר מתוך ארון נעול. המנעול מסמל דבר שמונע מהאדם לגשת לחפציו הנעולים. הרעיון בהשוואה היא העברת המסר של חשיבות חניית הנכים לנכה, ועצם לקיחתה ממנו מונעת מהנכה נגישות לה הוא צריך. הכתבה הכתובה היא סקר שעשינו בנושא. הכתבה בנויה משאלות הסקר והמסקנות שהסקנו לאחר תשובותיהם של העונים. בנוסף מצורפות שם גרף לכל שאלה המראה את יחס הכמויות של תשובותיהם של העונים.

לגבי הכתבה- שוויון, הכתבה הוגשה באיחור רב ולכן לא נעשתה עליה עריכה ושיפור ע״י אחראית הכתבות.

לפני כל כתיבת כתבה נעשתה עבודת תחקיר על הנושא תוך הסתכלות על כתבות ומאמרים. לכל כתבה רצינו להגיע הכי מוכנות בנושא כדי שנהיה ממוקדות ונדע מה אנו רוצות לשנות ואיזה מסר אנו רוצות להעביר. את איסוף החומרים עשינו בצורה כזו שכל בת חיפשה בנושא את האתרים, הכתבות והמאמרים המעניינים ביותר לדעתה ושהכי יעזרו לנו לבנות כתבה מעניינת.

סיכום חופשי

לסיכום העבודה הכוללת, את העבודה עשינו כל חברות הקבוצה בשיתוף פעולה מלא תוך התמקדות כל אחת בתפקידה. כל אחת לקחה אחראיות על תפקיד וניהלה אותו. אך כל בנות הקבוצה פעלו בכל חלקי העבודה. אני מאמינה שתרמתי ככל יכולתי, זה כולל הגעה לכל הפגישות ופעילות בהם- העלאת רעיונות לתסריטים, מקומות צילום ואנשים, עזרה בצילום הסרטונים, ובכתיבת הכתבות. כל בת הייתה אחראית על סרטון אחד. בכל סרטון כל בנות הקבוצה עזרו בהכנה לפני ובצילום. את העריכות כל בת עשתה לסרטון לבד אך אם הייתה זקוקה לעזרה- קיבלה זאת בברכה. בנוסף, את המבוא, מיזוג המאמרים, מאמר העמדה והסיכום כל בת עשתה לעצמה תוך קשר עם שאר חברות הקבוצה.

אני אישית מעדיפה עבודה אינדבידואלית כיוון שבסגנון עבודה זה אני קובעת את זמני העבודה ואיני תלויה בלוז של בנות אחרות. בנוסף, כאשר אתה עובד לבד אינך צריך להיפגש עם שאר חברות הקבוצה כדי לעבוד. אתה יכול לעשות את כל העבודה מהבית כאשר אתה פנוי. עבודה יחידנית לדעתי יותר נוחה ויעילה.  

מהתמחות זו אני למדתי לצלם ולערוך סרטונים, להקים אתר ואיך להעביר מסרים בצורה מעניינת שתוכל באמת לגעת באנשים ולגרום להם לעשות שינוי. מהתמחות זו אני קיבלתי טעימה מעולם הניו-מדיה מהצד השני, הצד המצלם והעורך, כאשר עד עכשיו הייתי רק מהצד של הצופה. אני אקח איתי להמשך החיים את העובדה שכעת על כל סרטון או כתבה שאסתכל אני אוכל לראות את הצד המקצועי בדבר, להבין מה התחולל לפני התוצר הסופי. בנוסף, אני אקח איתי את כל הידע שרכשתי מההתמחות בנוגע לצילום, עריכה, כתיבה ובניית האתר.

bottom of page